Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί να υιοθετήσω και όχι να αγοράσω.....


Αυτές τις μέρες που είναι γιορτινές και συνήθως οι ενήλικοι κάνουν διάφορα δώρα στα παιδιά τους πολλές φορές στο αίτημα των παιδιών για κάποιο κατοικίδιο ζωάκι καταφεύγουν στη λύση της αγοράς ενός κατοικιδίου από τα pet-shop, κυρίως!
Κάτι η άγνοια που γενικά υπάρχει ως προς τον τρόπο διαβίωσις των ζώων αυτών, κάτι οι επίμονες παρακλήσεις των παιδιών (που λογικό είναι να μην γνωρίζουν και από αγάπη και αθωότητα και μόνο ζητούν ένα σκυλάκι ή μια γατούλα ή ένα κουνελάκι για συντροφιά) οδηγούν, κυρίως, τους γονείς στα pet-shop προς αγορά ενός ζώου.
Θεωρήσαμε λοιπόν σημαντικό να προτρέψουμε τους ενήλικες να μην καταφεύγουν σε αγορά ενός ζώου αλλά στην ΥΙΟΘΕΣΙΑ του! Και γιατί το κάνουμε αυτό....
Διότι:
Πρώτον έτσι έστω και με αυτό το τρόπο σιγά σιγά ίσως καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτό το "παζάρι" ψυχών που γίνεται και που η άγνοια πολλών στον τρόπο που τα ζώα αυτά ζουν επιτρέπει να γίνεται,
Δεύτερον να κατανοήσουν πρωτίστως οι ενήλικοι αλλά και τα παιδιά πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια ούτε άψυχες κούκλες που μπορούμε να τους φερθούμε όπως μας αρέσει και όπως θέλουμε, χωρίς να σεβόμαστε κυρίως ότι είναι ΖΩΝΑΤΑΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ που θα πονέσουν, θα ματώσουν, θα κλάψουν, θα στεναχωρηθούν αν τους φερθούμε σαν αντικείμενα.
Τρίτον τα ζώα που συνήθως βρίσκονται στα pet-shop προέρχονται από αμφιβόλου γέννες καθώς συνηθίζεται κάποιοι εκτροφείς να μην παρέχουν τουλάχιστον τα ουσιώδη προς τους γεννήτορες , όπως ένα υγιές περιβάλλον, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συχνή παρακολούθηση για νοσήματα από κτηνιάτρους αλλά τα έχουν ως "μηχανές" αναπαραγωγής και μόνο χωρίς να νοιάζονται για την υγεία τους ή για την υγεία των κουταβιών ή μικρών γατιών.
Τέταρτον πολλά από τα αδέσποτα που βλέπουμε στο δρόμο προέρχονται ήδη από κάποιους που τα αγόρασαν από τα pet-shop και όταν τα βαρέθηκαν βρέθηκαν στο δρόμο μιας και έχουν την αντίληψη πώς το ζώο δεν είναι έμψυχο πλάσμα αλλά παιχνίδι και δε μας απασχολεί αν θα ζήσει ή θα πεθάνει....
Πέμπτον  υιοθετώντας ένα ζωάκι είτε από μία φιλοζωική είτε από κάποιον ενεργό φιλόζωο εξασφαλίζουμε ότι το ζώο που παίρνουμε έχει σίγουρα ελεγχθεί από κτηνίατρο και γνωρίζουμε ακριβώς την κατάσταση της υγείας του, εξασφαλίζουμε την αρωγή είτε της φιλοζωικής είτε του φιλόζωου στο να μας βοηθήσει αν χρειαστεί είτε με συμβουλές στο πως να φροντίσει το ζωάκι είτε με γνώσεις σχετικά με απλά θέματα για την υγεία τους αλλά ακόμα και σε περίπλοκες περιπτώσεις προτείνοντας είτε τον κτηνίατρο που ήδη έχει δεί το ζώο και έχει φροντίσει για την υγεία του πριν ακόμα υιοθετηθεί είτε προτείνοντας άλλους κτηνιάτρους γνωστούς μας που ξέρουμε πως θα φροντίσουν για το ζώο.
Έκτον με το να υιοθετήσει κάποιος ένα ζώο και με τις συμβουλές που θα του δωθούν θα συνειδητοποιήσει πως στα χέρια του θα πάρει μια ζωή για την οποία θα είναι υπεύθυνος για όσο διάστημα το ζώο θα ζει μαζί του και πως αυτή η ζωή έχει ανάγκες όπως όλα τα όντα, σωστής διατροφής, αγάπης, προσοχής, συντροφικότητας, βοήθειας όταν παραστεί ανάγκη, ενδιαφέρον, κατανόηση αν έχει κάποια ιδιαιτερότητα, σεβασμό! Στα pet-shop δεν θα σας πουν τίποτα από όλα αυτά, θα σας δουν ως πορτοφόλι και θα σας "ξεφορτωθούν" με αοριστίες και έχοντας γνώση πώς "μετά την απομάκρυνση του ταμείου ουδεμία ευθύνη φέρουμε'..... Δεν θα σας πουν τί θα πρέπει να φάει το ζωάκι αν είναι μικρό, τι να κάνετε αν υπάρξει μια δυσκολία, δεν θα σας προτείνουν γιατρό, δεν θα σας μιλήσουν για την υγεία των γονιών του ζώου που πάτε να αγοράσετε, δεν θα σας μιλήσουν για τους εμβολιασμούς και για τη στείρωση. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που αγόρασαν ζώα και μόλις τα πήγαν στον κτηνίατρο διαπιστώθηκε πως τα ζώα νοσούσαν από ανίατες ασθένειες και είτε τα "ξεφορτώθηκαν" πετώντας τα στο δρόμο είτε κάνοντας ευθανασίες, ενώ όταν πήγαιναν στα pet-shop να ζητήσουν το λόγο που τους έδωσαν ένα άρρωστο ζώο η απάντηση ήταν "δεν φέρουμε εμείς ευθύνη αν ήταν άρρωστο είναι θέμα του εκτροφέα....."
Έβδομον όταν υιοθετείς ένα ζώο είτε είναι ράτσας είτε όχι και με τη σωστή καθοδήγηση και βοήθεια είτε του Σωματείου είτε του φιλόζωου συνειδητοποιείς και εμπεδώνεις το τί είναι να έχω στο σπίτι μου ένα ζωάκι και πώς πλέον είναι μέλος της οικογενείας μου και όχι απλά ένα δώρο γεννεθλίων ή ένα δώρο γιορτής για το παιδί μου ή το ανιψάκι μου ή τον φίλο μου την φίλη μου! Όπως εσύ πεινάς έτσι κι αυτό πεινάει, όπως εσύ όταν είσαι άρρωστος πας στο γιατρό έτσι κι αυτό, όταν πρέπει να κάνεις τις εξετάσεις σου ομοίως και αυτό, όταν θες να πας μια βόλτα να ξεσκάσεις έτσι κι αυτό, όταν θες να παίξεις ομοίως και αυτό θέλει να παίξει. Οι ανάγκες του δεν είναι πιο πολλές ή λιγότερες από τις δικές σου αλλά ίδιες με τις δικές σου. Θα φάει μαζί σου, θα κοιμηθεί μαζί σου, θα παίξει μαζί σου, θα στεναχωρηθεί μαζί σου και θα κάνει ότι μπορεί όπως ένας φίλος σου να σου φτιάξει τη διάθεση, θα πάει βόλτα μαζί σου.... Αν το ζώο το βλέπεις ως μέλος της οικογένειας σου θα στο ανταποδώσει αν όχι θα είναι μίζερο και μαζεμένο γιατί κατανοεί πως είναι βάρος και όχι σύντροφος.


Η υιοθεσία ενός ζώου μας εξασφαλίζει ότι παίρνουμε στα χέρια μας ένα υγιές πλάσμα για το όποιο έχουν φροντίσει αυτοί από όπου θα το υιοθετήσουμε, εξασφαλίζουμε ότι θα μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ενοχλήσουμε είτε για να ρωτήσουμε κάτι σχετικά με τη διατροφή του είτε για κάποιο θέμα υγείας ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα, αλλά το σημαντικότερο υιοθετούμε ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΑ με το τρόπο αυτό και κατανοούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο ζώο.
Και ποίες είναι αυτές:
1. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν χρειαστεί
2. Επισκέψεις στο κτηνίατρο όποτε το ορίζει ο κτηνίατρος (είτε για εξετάσεις είτε για εμβόλια)
3. Στείρωση του ζώου (αν δεν έχει γίνει ήδη είτε από τη Φιλοζωική είτε από τον φιλόζωο από όπου παίρνουμε το ζωάκι) κι αυτό για να αποφευχθούν παρα πολλά προβλήματα. (Πυομήτρες για τα θηλυκά, ανίατες μεταδιδόμενες με επαφή ασθένειες κτλπ)
4. Συμβόλαιο υιοθεσίας όπου αναφέρονται ρητώς οι υποχρεώσεις κατά πρώτον του αναδόχου και κατά δεύτερον του ανθρώπου ή του Σωματείου που δίδει το ζωάκι προς υιοθεσία. και με αυτό το τρόπο είναι εξασφαλισμένος και αυτός που παίρνει το ζώο να μπορεί να το επιστρέψει αν δε μπορεί για τους χ  ψ λόγους να κρατήσει το ζώο ή αν θεωρήσει πως εξαπατήθηκε στο θέμα της υγείας του ζώου και όχι να το πετάξει στο δρόμο όπου κάποιο, αλλά και αυτός που το δίνει να μπορεί να έχει επαφή με την οικογένεια για να μαθαίνει τη πορεία του ζώου, αλλά και αν κρίνει πώς το ζώο δεν είναι σε καλή κατάσταση να το πάρει πίσω, μιας και ο ανάδοχος δεν τήρησε τους όρους του συμβολαίου.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η αγορά ενός ζώου δεν προσφέρει απολύτως τίποτα τόσο στο ζώο όσο και σε μας παρα μόνο δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα διότι από τη μία συντηρούμε ένα τομέα που φέρεται βάναυσα στα ζωάκια που έχουν προς αναπαραγωγή και κατά δεύτερον συμβάλουμε στο να διαιωνίζονται ανίατες ασθένειες που μαστίζουν κυρίως αυτά τα ζωάκια εξαιτίας κάποιων εκτροφέων που βλέπουν σαν χρήμα τα ζώα αυτά και όχι ως πλάσματα. Ιδίως στις μέρες που ζούμε ο τόπος έχει γεμίσει από ζώα ράτσας καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα πετάνε στο δρόμο για τους δικούς τους λόγους (δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε τους λόγους) και πολλοί φιλόζωοι και Σωματεία τα έχουν μαζέψει και τα έχουν περίθαλψη.
Μπορούμε λοιπόν αν θέλουμε να πάρουμε ράτσας, ζώο, απλά να κοιτάξουμε σε μία φιλοζωική ή σε κάποιον φιλόζωο για να υιοθετήσουμε από εκεί ένα ζωάκι, αν πάλι δεν μας απασχολεί αν θα είναι ράτσας ή όχι το ζωάκι ομοίως μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιο Σωματείο ή σε κάποιον φιλόζωο να μας βοηθήσει, αλλά το σημαντικότερο να μας ενημερώσει και να μας καθοδηγήσει στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο πλάσμα αυτό!
Ας κοιτάξουμε έστω και τώρα να σταματήσουμε να αγοράζουμε από τα pet-shop, ζώα που είναι αμφιβόλου προέλευσης και υγείας, αλλά να υιοθετήσουμε ένα ζώο που ξέρουμε την πορεία και εξέλιξή του και που μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ρωτήσουμε οτιδήποτε θελήσουμε σχετικά με το ζωάκι!
Επίσης είτε από κάποιο Σωματείο είτε από κάποιον φιλόζωο θα έχουμε και μία ενημέρωση για το πώς τα παιδιά θα πρέπει να φέρονται στα ζώα βλέποντάς τα όχι σαν παιχνίδια αλλά ως φίλους τους και το σημαντικότερο ως έμβιοια όντα και όχι άψυχα αντικείμενα που μπορούμε να τους φερθούμε όπως μας αρέσει και ανάλογα με τις διαθέσεις μας.
Ευχόμαστε να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι από τη μία να σταματήσουμε αυτό το "εμπόριο" ψυχών που εξελίσσεστε καθημερινώς είτε με νόμιμους είτε με παράνομους τρόπους και από την άλλη πόσο ουσιώδες είναι το να υιοθετήσεις ένα ζώο και τι σημαίνει αυτό!

                                        Καλές γιορτές σε όλους με υγεία και χαρά          
                                                               alpina.gr